19/12/12

Εργασία για εστιατόρια


Σκοπός της εργασίας αυτής είναι η σημειωτική ανάλυση επτά διαφημίσεων, πέντε έντυπων, μίας ραδιοφωνικής και μίας τηλεοπτικής, των οποίων η ομοιότητα έγκειται στο γεγονός ότι προέρχονται από τον κλάδο των εστιατορίων.

Πιο συγκεκριμένα, οι διαφημίσεις με τις οποίες θα ασχοληθούμε στην παρούσα εργασία, αφορούν τα εστιατόρια LONCIN, REEF N’ BEEF, SIMPLY BURGERS, EL DUQUE, McDonald’s, BURGER KING και HILTL. Κάποιες από αυτές είναι πρόσφατες ενώ κάποιες άλλες παλαιότερες. Οι έντυπες έχουν δημοσιευθεί πιθανότατα σε lifestyle και γαστρονομικά περιοδικά, η ραδιοφωνική έχει μεταδοθεί από ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ενώ η τηλεοπτική έχει μεταδοθεί από αμερικάνικους τηλεοπτικούς σταθμούς.Η επιλογή των διαφημίσεων έγινε με κριτήριο την ευφυΐα τους, την πρωτοτυπία τους και τη διαφορετικότητα των μενού τους.

Το κάθε μέλος απάντησε αρχικά συνοπτικά στις ερωτήσεις που περιέχονται στο Παράρτημα 1ο του αρχείου «Οδηγίες κατάρτισης εργασιών σημειωτικής» και στη συνέχεια ενοποίησε τις απαντήσεις που έδωσε σε ένα ενιαίο κείμενο περιλαμβάνοντας τα πιο βασικά σημεία της ανάλυσης. Το σύνολο αυτών των κειμένων είναι αυτό που περιέχεται στην παρούσα εργασία.

Τα κυριότερα συμπεράσματα που διεξήχθησαν αφορούν το χιουμοριστικό στυλ και την πρωτοτυπία των διαφημίσεων. Επίσης, περιέχουν νύξεις αληθείας που ταυτόχρονα διεγείρουν τη φαντασία. Τέλος, παρατηρείται ότι ανάλογα με το εκάστοτε επικοινωνιακό μέσο, χρησιμοποιούνται διαφορετικοί κώδικες, ποικιλία σχημάτων λόγου και προσεγγίζεται με διαφορετικό τρόπο η υποδειγματική και συντακτική ανάλυση.
-------------------------------------------------------------
Για να δειτε την εργασία, ώστε να την σχολιάσετε, επισκεφθειτε την περιοχή του μαθήματος στο eClass. Θα την βρείτε στα Εγγραφα στο ντοσιέ Εργασιες 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια: